Steampunk Bir Marvel Evreni...
Ulu bilge Wikipedia’ya göre 1980’lerde ve ortaya çıkmış olan steampunk, bilim kurgu, fantazi, alternatif tarih, spekülatif kurgu (yani komplo teorileri) ve korku öğelerini harmanlayan bir akım... Steampunk öykülerin geçtiği mekan ve zaman çoğunlukla ya alternatif tarih kurgusundaki 19. yüzyıl İngiltere Victoria dönemi (Mesela efsane isim Alan Moore’un yazdığı The League Of Extra Ordinary Gentlemen çizgiroman serisi veya bu çizgiromanın Sean Connery’li sinema uyarlaması...) ve vahşi batı (başrollerini Will Smith ve Kevin Kline’ın paylaştığı Wild Wild West filmini hatırlayın...) ya da bilim kurguyu ve fantaziyi birleştiren post apokaliptik bir çağ olarak karşımıza çıkmakta...
Ve tabi ki akıma ismini veren buhar (steam) bu ortamın kurgulanmasında çok önemli bir yere sahip. Hikayelerde buhar gücünü kullanan fantazi makinalar ve silahlar, analog ya da mekanik bilgisayarlar, havadan hafif uçan makinalar sıklıkla okurun karşısına çıkmakta...
Steampunk çizgiromanların Türkiye’de maalesef çok fazla örneği yok, aklıma gelen sadece Şemsiye Akademisi...
Bu çizimleri çizgiroman dostlarımdan biri paylaşmış... Çizerin Örümcek Adam için hazırladığı bu steampunk tasarımlar, Victoria döneminde geçecek steampunk bir Marvel evreninin ne kadar keyifli olacağını göstermekte... Alternatif kurguları seviyorum, tıpkı 17. yüzyılda geçen müthiş bir Marvel evreni olan 1602 gibi... Steampunk Marvel’ı da şiddetle istiyorum...
merhaba bir edebiyat ve ç.r. kolik olarak blogunuz ilgimi çekti
YanıtlaSilözellikle bonellilerden zagor hastasıyım
pagan mezarına haç dikmeyi iyi bulmuşsun :)
blogunu http://cilginkalabaliktanuzakta.blogspot.com
ve
http://cizman.blogspot.com
da paylaştım
her 2 blogumuda blog listende paylaşırsan
sevinirim
saygılarımla
mhmmt dmrkn
Bu harika çizimler Denis Medri'nin elinden çıkma...
YanıtlaSilhttp://denism79.deviantart.com/gallery/
Bilinen ilk buhar makinesi örneği Mısırlı mühendis Heron’un 1.yüzyılda MS.50 yıllarına doğru İskenderiye’de kullanılmıştır. Heron, buharlı bir türbin ya da motor icat etmesine rağmen toplumda beklenen etkiyi yaratmaması sebebiyle motorun mucidi olarak tarihe geçemedi.
YanıtlaSilBuhar gücünün ilk olarak Heron tarafından bulunmasının ardından 1679 yılında ilk faydalı uygulama Fransız fizikçi Denis Papin ‘den (1647-1712) geldi. 1681 yılında düdüklü tencereyi icat eden bilim adamı olarak tarihe geçti. Papin, Tencerenin içindeki basıncı bilmek için bir supap yerleştirmiş, basıncı bir ağırlıkla dengelemişti. Bu gerçek bir güvenlik supabıydı ve kapsamı tencerenin yararını çok aşıyordu. Papin’in dikkat ettiği şey daha yüksek ısıda kemikler yumuşuyor ve et daha çabuk pişiyordu.
Buhar gücünün ispatlanmasıyla birlikte 19.Yüzyıl, Havanın buharlı makinelerin dumanından dolayı puslu; sokakların gaz lambaları ile aydınlatılmış loş bir ortama sahip olmasına ve bu makinaların havayı, suyu ve fiziği teknolojinin bir parçası olarak kullanılmasına sebep olmuştur. Sanayi devriminden Teknoloji devrimine hızlı bir geçiş yapmasaydık Buharlı makineler hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacağı düşünülür.
Günümüzde bu atmosferi konu alan bilim kurgu türüne Steampunk adı verilmiştir. Öyle ki Steampunk ‘ın hem dönemlere hem de Bilimkurguya oldukça büyük katkısı olmuştur. İngiltere eski Kraliçesi Viktoria döneminde(1800-1900) üretilen, teknolojik aletler ve giyim tarzının da Steampunk’dan etkilendiğini görülür.
Robert Downey Jr. ‘ın başrol oynadığı “Sherlock Holmes” serileri,
Back to the future Üçlemesi,
ve Will Smith’in başrol oynadığı Wild Wild West Filmlerinin de Steampunk kurgusu taşıdığı görülür.
Steampunk türüne ilham kaynağı olmuş en önemli bazı yazar ve kitapları;
Jules Verne – Denizler Altında Yirmi Bin Fersah (1870),
Bram Stoker – Dracula (1897),
Mary Shelley – Frankenstein.
Steampunk döneminde en çok rastlanılan tasarım ögeleri buhar, bakır, büyük çarklar, dişliler, borular ve mekanik aksamlardır. Günümüzde kullandığımız her otomatik saat Steampunk ‘ın yaşayan en basit örneğidir.
Steampunk modaya, mühendisliğe, müziğe, sanata ve başka yaşam biçimlerine doğru kök salmıştır.
Ve günümüzde Steampunk temalı festivaller ile bu kültürü canlı tutmaya çalışan birçok hayranı bulunmaktadır.
Eğer teknoloji bu kadar hızlı gelişmeseydi ve Sanayi Devrimi tüm hızıyla devam etseydi nasıl bir dünyada yaşardık ?
video: https://www.youtube.com/watch?v=Nhfe-vYPfFQ
kaynak: http://1sanat1teknoloji.com/steampunk-buhar-cagi-teknolojisi/
Steampunk Filmi denilince aklıma direk sherlok holmes geliyor. Bence insanlara bu tür filmleride sevdiren odur.
YanıtlaSil