Yine Sansür Üzerine...



Çizgiromanda devam eden sigara sansürüne artan tepkimin 2010 başlarında http://www.altinmadalyon.com/ daki dışavurumu şöyle olmuş:



Sansür sebebiyle bir türlü okumak içimden gelmiyordu ama sonunda okudum Mister No’nun sansürlenen ilk kitabını (Klasik Maceralar Dizisi #15).

Keşke okuyup bu başlığı açsaymışım... Çok daha keskin, çok daha acımasız olurdum. Olmaz böyle saçmalık, televizyondaki sigara sansürünün bir adım önüne geçip, sigara paketini bile sansürlemiş LAL.‘İnsan Kalıntıları’ macerasını okuyanlar hatırlayacaktır. Mister No, geçmişi karanlık bir müşterisini Şili’ye getirir ve sonrasında yine belanın içerisinde bulur kendini. Burada kendisine hazırlanan bir kumpas sonucu cinayetten tutuklanır. Mahkeme sonrasında da suçlu bulunarak mahkum edilir. Cezasını da sert uygulamalarıyla bilinen bir ada hapishanede çekecektir. Olanları öğrenen SS de, Manaus’daki dostlarının kendi aralarında topladıkları bir miktar parayı bir sigara paketi içerisine gizleyerek Mister No’ya verir. Sonraki sayfalarda çeşitli kereler bu pakete sahip olmak için mücadeleler verilir. Bazı kareler sadece bu paketten mütevellit. Paket de kare kare şeklinde sansürlendiği için Bignotti’nin güzelim karesi tamamen bir bulanıklığa dönüştürülmüş. Çok rahatsız edici... LAL sorumluları hiç mi hiç düşünmemiş ‘Biz böyle bir sansür uyguluyoruz ama kitap neye benzedi acaba, bir baksak, bir incelesek...’ diye!

Hani yayınevlerini eleştiriyoruz editoryal yazılara yer vermiyorlar ya da orijinal kapakları yok ediyorlar falan diye.

Ama bu yayınevleri hiç olmazsa birincil işlevlerini yerine getiriyor, çizgiromanı okuyucuya üzerinde değişiklikler yapmadan sunuyor.

LAL bu işi hakettiği şekilde yapmıyor. LAL, Türk çizgiroman okurunun en sevdiklerini, Mister No'yu, Zagor'u, Martin'i haketmiyor. Bırakması en hayırlısı olacaktır!!!



Biraz da özeleştiri... Tepkimi yeterince koyamadığım gibi maalesef an itibariyle bu anlamsız sansüre de alışmışım...



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mutantın Alpha’sı, Gamma’sı, Omega’sı...

Nils Holgersson ve Morton: Sapasağlam Bir Çocukluk Nostaljisi...

Clone...