Bir Zamanlar 'Comics' Aldığım Yerler



Çok zaman geçmiş... Dünya Kitabevi'nin küçük bir dükkanı vardı Kadıköy pasajında, hemen girişte, bugünkü çizgiroman pazarının kalbinde. Ya da bu kitabevi, Dünya Kitabevi üzerinden kitap getiriyordu. Çünkü kitaplarının üzerinde Dünya Kitabevi etiketi olurdu ve fahiş fiyattan yabancı yayınlar satardı. Hiç unutmam seneler evvel pasajın içinden geçerken vitrininde bir Incredible Hulk fasikülü görmüştüm. O an duyduğum heyecanı anlatamam. Nasıl heyecanlanmam, ilk defa ülkemde comics satıldığına tanık oluyordum. Hemen içeriye daldım. Bir yandan büyük bir keyifle sayfaları karıştırırken, bir yandan bu incecik fasiküle bu para verilir mi diye bir muhasebe içerisindeyim. En sonunda o kitaba sahip olma dürtüsü baskın gelmişti ve almıştım... Tıpkı buldukça paraya kıyıp daha başkalarını da aldığım gibi... Şimdi o kitapçı asker malzemeleri satan kişiliksiz, özelliksiz bir dükkana dönüşmüş...


Koleksiyonumun ilk 'comics'i

Ortaokul – lise dönemimde ise Akmar pasajının üst katındaki sahafı keşfetmiştim. O zaman için başımı döndürecek çeşitlilikte çizgiromanı burada bulmak mümkündü. Ancak az sayıda geldiği için ve taliplerinin fazlalığından hafta içi okul çıkışı ve hafta sonu defalarca uğrayıp yeni çizgiromanların gelip gelmediğini kontrol ederdim. Daha sonra bu kitapların İncirlik’teki üsten getirildiğini ve aslında raf süresi bittiği için satıştan çekilmesi ve geri dönmesi gereken çizgiromanların bir zamanlar kapakları tarih ve isim kısmı kesilerek piyasaya verildiğini öğrenmiştim. Burayı farkettiğim dönemde artık kitap kapakları kesilmiyordu. Bu sahaftan bayağı nemalandım, ama harçlığı da oraya yatırdım, sırf bu yüzden asosyal oldum :o). Peki pişman mıyım? Asla...

O yıllar yurtdışına giden arkadaşların eline para tutuşturup az mı çizgiroman getirtmiştim. Ama bu konudaki en büyük süprizi babam yapmıştı bana. Bir gün elinde bir tomar comics ile eve geldi, bir arkadaşı İngiltere’ye giderken ona söylemiş benim oğlana çizgiroman alır mısın diye. 20-25 kitaplık o tomardan neler çıkmadı ki, Örümcek Adam, Excalibur, Dredd ve diğerleri. Nasıl bir mutluluktur, nasıl bir coşkudur bu, anlattığımda başkaları anlamaz ama siz çizgiroman sevdalıları anlarsınız!

Bir de o yıllar amazon falan yok, ama bu comics’lerin içinde çizgiroman satan Amerika adresli firmalar var. Bunlar içerisinde East Coast Comics vardı, sattığı çizgiromanları fiyatlarıyla listeleyen. Kaç defa zarfın içerisine bir çizgiroman listesi ve 50$ koyup bu adrese mektup gönderdim. Her seferinde acaba yakacak mıyız bu parayı kuşkusuyla giden bu zarflar, istediğim kitapların eksiksiz bana gönderilmesiyle sonuçlandı...



Üniversite yıllarımda da artık arka bahçemize dönüşen Taksim – Beyoğlu – Tünel hattında bazen süprizlerle karşılaşmak olasıydı. Taksim meydanında Taksim Square Oteli’nin altındaki gazete bayisi yine Dünya etiketli “comics”i oldukça ucuza satardı.

Yine üniversite yıllarında Kaan Comics açılmıştı. Yerli yabancı o koskoca arşiviyle çizgiromancının cennet tasviriydi. Neredeyse hergün fakülte çıkışı o dükkana uğrar, çizgiromanları karıştırırdım, bütçeme göre bir şeyler alırdım. Sonra birgün burada şüpheli bir yangın çıktığını ve tüm kitapların heba olduğunu öğrendim. Nasıl hayıflanmıştım, ne kadar üzülmüştüm... Kaan Comics Shop ile ilgili internet üzerinde birşeyler var mı diye baktığımda aşağıdaki yazıyı buldum...


Çizgi roman üssü

Çizgi roman sevdalısı Fuat Aktüre'nin dükkanında çizgi romana ilişkin aradığınız her şeyi bulmanız mümkün.

Aslı Çakır

Dükkanın adı Kaan Comics Shop. Sahibi Fuat Aktüre. Daha içeriye adımınızı atar atmaz çok farklı bir dünyanın kapılarını araladığınızı farkediyorsunuz. Bir anda raflar dolusu çizgi roman sizi karşılıyor.

Bu dükkanda çizgi romanla ilgili her şeyi bulmak mümkün. Sadece romanlar değil, bunlarla ilgili rozetler, posterler, figürler de dükkanın bir parçası. Fuat Bey ve yardımcıları bu dükkan için iki yıldır çizgi roman topluyor ya da toplayanlardan satın alıyorlar. Ayrıca yurtdışından da kitap getirtiyorlar. Kendi koleksiyonlarındaki yüzlerce kitabı da buraya taşımışlar.

"İlk olduğumuz için parayı pek düşünmüyoruz," diyor Fuat Aktüre ve devam ediyor: "Önemli olan bu işi herkese sevdirmek, seven ve bulamayanlara da yardımcı olmak. Açılmadan önce bile birçok müşteri gelip bizi tebrik etti. Bu işin aşığı çok fazla. Öyle insanlar geliyor ki beş sene önceki maceraları kare kare tartışabiliyorlar. İnsanlar bu işe aç. Kendisi gibi seven ve kolleksiyon yapanlarla sohbet etmek bu sevgilerini paylaşmak istiyorlar. Biz de bu yüzden bir fan club kurmayı bile düşünüyoruz. Buraya gelsinler ve sohbet etsinler, yılların birikimini hiç utanıp sıkılmadan ortaya döksünler diye."

"Benim cennetimi yapmışsınız," diyen bir müşterinin de belirttiği gibi Türkiye'de bir eşi daha olmayan bu dükkan, çizgi roman aşıklarını doyurabilecek gibi gözüküyor. Sadece tek tek değil, takım olarak da satılan çizgi romanların fiyatları, eskiliği, yıpranmamışlılığı ve bulunmazlığına göre değişiyor. "Diyelim ki 150.000 lira etiketli bir romanı ben bir milyona alıyorum," diyor Fuat Bey. "Takımsa, 87 taneyse hepsine 87 milyon ödüyorum. Piyasada o seriden kalmıyor. Ben de ona göre bir fiyatlandırma yapıyorum. Toplamak isteyenler de gelip alıyor. Zaten koleksiyonculuk bu demek. Aramak, bulmak ve ne olursa olsun almak."

350 milyon liraya satılan "Binbir Roman"ın takımı dükkandaki en pahalı parça. En ucuz ise 10 bin liraya satılan "Conan"lar. "Alaska"lar ise en çok aranan ve en zor bulunanlar arasında.
"Birçok kişinin buraya gelecek vakti bile yok. Çoğu çok yoğun işadamları. Biz de onlarla iyi ilişkiler kurarak istedikleri romanları kendilerine ulaştırmaya çalışacağız." diyen Fuat Aktüre, sadece çizgi romanların değil, kitapların da satışa sunulacağını açıklıyor. Bu kitapların özelliği, çizgi romanlardaki kahramanların ortaya çıkmasında çok büyük pay sahibi olmaları. Müşteriler arasında bizim hiç bilmediğimiz ilişkiler de var. Örneğin "Tex" hastası bir adam muhakkak "Arsen Lüpen" de arıyor.

Eğer çizgi romanla ilgileniyorsanız ve yıllardır bir seriyi tamamlayabilmek için çırpınanlardansanız, cennetiniz Kadıköy, Güneşli Bahçe Sokak, Numara 72'de. Gidin, sohbet edin, kahramanlarınızın posterlerini ve figürlerini görün. Aradığınızı orada bulacağınızdan hiç kuşkunuz olmasın.

Fuat Aktüre kendini anlatıyor:

42 yaşındayım. 25 yıldır çizgi roman topluyorum. Çizgi roman okumaya yedi sekiz yaşlarında başlamıştım. Kimi atıldı, kimi satıldı. İnsan yaşı geçtikçe bir hobiye ihtiyaç duyuyor. Ben de bildiğim bir şeyle uğraşayım dedim. Çizgi romanlarla daha ciddi bir şekilde ilgilenmeye başladım. En sonunda da Türkiye'deki eksikliğin farkına varıp, bu işe başladım. Evde kendime sakladığım, satmaya kıyamadığım çizgi romanım yok.

Çizgiroman üssü... Kaan Comics için ne kadar doğru bir betimleme... Yazık olmuş...



Not : Bu yazı ilk olarak http://www.altinmadalyon.com/ sitesinde tarafımca kaleme alınmıştır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mutantın Alpha’sı, Gamma’sı, Omega’sı...

Nils Holgersson ve Morton: Sapasağlam Bir Çocukluk Nostaljisi...

Clone...