Dünyanın En Tehlikelisi!



Fantastik Dörtlü – Alfa Yayınları
Kısım 16
Tuhaf Çeviriler – Küfürlü Paneller


John Byrne'ün hem yazdığı, hem de çizdiği Fantastik Dörtlü'nün muhteşem 20. yıl özel sayısından (orijinal 236. fasikül) hemen sonra gelen ve anladığım kadarıyla bu fasiküle dahil edilmiş kısa bir hikaye söz konusu. Maceranın başlangıcına konulan kısa notta şöyle yazılmış:

Bir süre önce televizyonda gösterilen FD'nün çizgi film şovu, Stan Lee tarafından yazılmış, dinamik planlarını Jack Kirby hazırlamıştı. ABD tv'sinde yayınlanan bu şovlardan birini ele almanın eğlendirici olacağını düşündük. Bu kez Dr. Doom'u konu olarak seçmek, bu özel 20. yıl sayımız için iyi olacak. Ne dersiniz?


Ne mi derim... Açık konuşmak gerekirse, konunun çocuksu zavallılığını, Kirby'nin çizgiromandan soğutan çizimlerini düşünerek, kağıt israfı olmuş derim. Konu kısmına eleştirel girsem, Stan Lee savunucusu biri çıkıp da 'Yahu zaten bir çizgi filmden uyarlama bu hikaye, hedef kitlesi beş - altı yaş. Ne bekliyorsun ki!' dese yanıt veremem. Kirby'nin çizimlerindeki çok göze batan birkaç hatadan dem vursam, mesela o kafa da öyle döner mi hiç desem, bir seveni de 'Hocam o Mr. Fantastic, vücudunu istediği gibi uzatıyor. Onun çiziminde oran - orantı olamaz ki!' diye karşı çıksa nutkum tutulur...

Ama bu hikayede zavallı, korunmasız çevirmene yüklenirsem, herhalde itiraz eden pek çıkmaz! Hikayenin son panelinde yine Thing, yine Doom'a küfrü basıyor. Hem de gayet ağırından...


İşte Fredric Wertham'ın meşhur 'Masumun İğfali' (Seduction of the Innocent) kitabını haklı çıkaracak, delil olarak kullanılabilecek bir panel daha!

Paneller, Alfa Yayınları'nın 1988 seneli Fantastik Dörtlü serisinin 14. kitabından alınmıştır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mutantın Alpha’sı, Gamma’sı, Omega’sı...

Nils Holgersson ve Morton: Sapasağlam Bir Çocukluk Nostaljisi...

Clone...