Problemliler İçin Genişletilmiş Çizgiroman İnceleme Prosedürü
Pazarda tezgahtan kavun seçer misiniz hiç? Yok efendim sapı kuru olacak, kıç tarafı hafif yumuşak olacak. Burnuna yaklaştıracaksın, kokusunu içine çekeceksin, kavun kavun kokacak. Sonra elinde tartacaksın şöyle bir, boyutuna göre ağır çekecek...
Bunca elemenin ardından sofrana gelecek afiyetle yiyeceksin...
Meşakkatli iş...
Pekiyi tezgahtan kavun – karpuz – elma seçilir de çizgiroman seçilemez mi?
Var mıdır bunun da bir yolu yordamı?
İşte size çizgiroman almak üzere girdiğiniz dükkanda ‘Yine geldi bizim manyak!’ mırıltılarının yükselmesine sebep olacak bir çizgiroman inceleme prosedürü...
Adım 1 : Aynı çizgiromanın çizgiromanevinde satılan ne kadar kopyası varsa önüne geçilir.
Adım 2 : Önce bu tomara üstten bakılır, sayfaları, yapışkanı ve sayfa - yapışkan ilişkisi düzgün olan (bazen ciltleme esnasında sayfalar birleşme noktalarında kıvrılmaktadır) kopyalar zihne işlenir. Üstten inceleme esnasında eğer iç sayfalar arasında yükseklik farklılıkları olan kopyalar da varsa bunlar kabaca tespit edilebilir. Bu elemeden sonra gözümüze kestirdiğimiz kopyalar itinayla aradan çekilir. Aradan çekme işlemi esnasında köşelerin başka kitaplara ya da tezgaha çarparak kıvrılmamasına, kırışmamasına, zedelenmemesine dikkat edilir.
Adım 3 : Bu kopyalar yeni bir tomar haline getirilerek sayfaların açılan tarafları size çevrilir ve bu kitapların köşeleri yıpranmamış ya da en az yıpranmış olanı aralarından seçilir. Ön eleme amacıyla yapılan bu uygulamadan sonra köşeler 5. adımda daha ayrıntılı incelenecektir.
Adım 4 : Kopyanın 2. adımda kontrol edilmemiş alt yüzeyi sayfa – yapışkan ilişkisi ve sayfalar arasındaki yükseklik farklılığı bakımından gözden geçirilir.
Adım 5 : Kopyanın 8 köşesi de dikkatle kontrol edilir. Köşelerin herhangi birisinde kıvrılma (özellikle jelatin kaplı olarak satılan çizgiromanlarda o son kaplama işlemiyle birlikte açık köşeler hasarlanabilmektedir), kırışma, açılma, ezilme ve raftan düşme sebebiyle oluşan ve kendini göbek katları benzeri dalgalı görünümüyle belli eden zedelenmelerin olmaması gerekmektedir.
Adım 6 : Kopyanın 8 kenarı da dikkatle kontrol edilir. Kitabın sırtı dışındaki kenarlarda kapak ve iç sayfalar arasında herhangi bir yükseklik farklılığı olmamalı, aynı boyda kesilmiş olmalıdır. Kenarlardan herhangi birisinde kıvrılma, kırışma, ezilme ve albümleri sevkederken bazen kullanılan paketleme şeritlerinin neden olduğu o tipik deformasyonun bulunmaması gerekmektedir.
Adım 7 : Ön ve arka kapak ortadan kıvrılma açısından kontrol edilir.
Adım 8 : Ön kapak, arka kapak ve albüm sırtı (varsa) selefon kaplama açısından kontrol edilir. Bahsedilen tüm bu kısımlar selefonla kaplı olmalı (selefon kaplama sebebiyle parlak, kaygan ve pürüzsüz olmalı) ve selefon kaplamada kesiklik ya da bölgesel boşluk olmamalıdır. Selefonla kapak arasında hava boşlukları nedeniyle baloncukların oluşmadığından emin olunmalıdır.
Adım 9 : Ön kapak ışığa doğru tutulur ve hareket ettirilir. Bu sayede kapak üzerinde daha önceden bir kağıt falan konup da birşeyler yazılmışsa izinin kopyanın üzerine çıkıp çıkmadığı kontol edilir.
Adım 10 : Arka kapak için 9. adımdaki kontrol uygulanır.
Adım 11 : Kopyanın kapağı açılabiliniyorsa iç sayfalar kabaca gözden geçirilir. Bu gözden geçirmede ciltlemede bıçağın kareleri kesmediği, sayfaların açılı olmadığı ve karelerin bir tarafa doğru yükselerek gitmediği kontrol edilir. Bu gözden geçirme esnasında kağıt kaynaklı kırışıklıklar ve sayfa kıvrılmaları sebebiyle hatalı kesilmeler de farkedilebilir.
Adım 12 : Kopyanın kapağı açılabiliniyorsa dikişsiz albümlerde örneklem usulü (her 100 sayfa için 3 - 4 yaprak) yapraklar zorlamadan çekilerek yapışkan kontrol edilir. Buradaki püf noktası bu problemle albümün daha çok ilk ve son sayfalarında karşılaşılması sebebiyle örneklemimizi de oralardan tercih etmektir. Kapalı bir albümse bu inceleme eve bırakılır.
Adım 13 : Eve gidildiğinde sayfa numaraları tek tek kontrol edilerek sayfaların sıralı olduğu, arada herhangi bir forma atlanmadığı, arada kapak kullanılıyorsa unutulmadığı ve doğru yerde kullanıldığı, kısacası dizginin doğruluğu teyit edilir.
Genel kurallar : İlk 3 adım belirtilen sırayla uygulanmalıdır. Daha sonraki adımların belirli bir sıra takip etmesine gerek yoktur, karışık uygulanabilir. İncelenen kopya herhangi bir adımı geçemezse diğerlerinin arasına konur ve 3. adıma dönülür.
Genel kurallar : İlk 3 adım belirtilen sırayla uygulanmalıdır. Daha sonraki adımların belirli bir sıra takip etmesine gerek yoktur, karışık uygulanabilir. İncelenen kopya herhangi bir adımı geçemezse diğerlerinin arasına konur ve 3. adıma dönülür.
Pekiyi ben bunları uyguluyor muyum?
Çizgiromanevine her girdiğimde ‘Yine geldi bizim manyak!’ mırıltılarını duyar gibiyim...
Şaka şaka...
Şaka şaka...
Yorumlar
Yorum Gönder